Vraag het aan uw huisarts

Als een kind tussen de 5 en 7 jaar oud vaker dan twee keer per week een nat bed heeft, dan wordt het kind beschouwd als een bedplasser. Voor een kind van 7 jaar of ouder is dat eenmaal per maand. 10% van de 4 tot 7-jarigen is een bedplasser. U hoeft zich dan ook niet direct zorgen te maken als uw kind af en toe in bed plast.

Soms is het een kwestie van tijd voor dit overgaat. Bedplassen wordt in ieder geval zelden veroorzaakt door lichamelijke problemen. Toch kan het geen kwaad om eens langs de huisarts te gaan als uw kind nog niet ‘s nachts zindelijk is. Uw huisarts zal in eerste instantie onderzoeken of er inderdaad geen problemen zijn met de nieren en blaas zijn die het bedplassen veroorzaken. Als dit eenmaal is uitgesloten, kunt u met uw huisarts de mogelijke oplossingen tegen bedplassen bespreken. Op onze website vindt u ook de nodige informatie over zindelijkheidstraining, een plaswekker en plaskalender en medicijnen tegen bedplassen. Want er zijn gelukkig verschillende hulpmiddelen en trucjes die helpen om uw kind – en uzelf- een droge en zorgeloze nachtrust te bezorgen.

Tip: Houd een paar dagen voor het bezoek aan de huisarts een plasdagboek bij. Schrijf hierin hoe vaak uw kind naar de wc is geweest, hoeveel hij of zij toen heeft geplast en hoeveel urine in bed ligt na bedplassen. Bij tijdelijk gebruik van een luier kan de hoeveelheid urine goed gemeten worden door de luier te wegen. Het verschil in gewicht (gram) tussen de droge en de natte luier is de hoeveelheid urine in ml. Met een plasdagboek heeft de huisarts meer inzicht in het plasgedrag van uw kind en dat is handig bij de afweging van een behandelmethode.