Bedplassen en medicatie

Veel bedplassers maken ‘s nachts te weinig van het lichaamseigen ‘antidiuretisch hormoon’ (ADH) aan. Daardoor produceren de nieren meer urine dan de blaas kan bevatten. Als het kind niet wakker wordt van de volle blaas plast het in bed. Er zijn geneesmiddelen, Minrin (smelt) tabletten, die deze oorzaak aanpakken waardoor de klachten tijdens de behandeling belangrijk verminderen of zelfs volledig onderdrukt worden. De smelt tabletten kunnen ‘s avonds, zonder te drinken, worden ingenomen.

Imipramine en amytriptiline zijn antidepressiva die in principe ook gebruikt worden, maar vanwege de veiligheid gebeurt dat niet vaak meer. Hoe deze middelen bij bedplassen werken is onbekend. Geneesmiddelen worden vaak toegepast om een kind tijdelijk (bijvoorbeeld tijdens vakanties of logeerpartijen) van het bedplassen te verlossen.

Soms worden geneesmiddelen gebruikt in combinatie met andere behandelingsmogelijkheden, bijvoorbeeld de plaswekker. Op deze manier wordt geprobeerd om definitief van het bedplassen af te komen.

Lees vóór gebruik van geneesmiddelen de bijsluiter

Voor gebruik is het nodig eerst de bijsluiter te lezen. Ook als het middel al eerder is gebruikt blijft het belangrijk om de bijsluiter te controleren. De bijsluiter kan veranderd zijn, er worden steeds de nieuwste inzichten over het gebruik in opgenomen.