Over bedplassen

Kan het zijn dat het bedplassen van mijn kind komt doordat hij of zij bang is?

Het kan een enkele keer gebeuren dat bedplassen wordt veroorzaakt doordat een kind eng heeft gedroomd of bang is. Maar dit zijn vaak ‘ongelukjes’. Regelmatig bedplassen gebeurt meestal doordat het kind ’s nachts meer urine aanmaakt dan normaal.

 

Een andere mogelijke reden is dat de blaas van het kind klein is voor diens leeftijd. Deze oorzaken kunnen ook gelijktijdig aanwezig zijn. Daarnaast is het altijd zo dat het kind niet wakker wordt van het gevoel van een volle blaas. Slechts in 2% van de gevallen zijn lichamelijke problemen de oorzaak.

Mijn kind plast af en toe in bed, wanneer moet ik ingrijpen?

Bij veel jonge kinderen komt bedplassen regelmatig voor. Het is dan ook niet ‘raar’ als uw kind dit ook af en toe doet. Ingrijpen is niet altijd direct nodig. Soms heeft uw kind gewoon wat tijd nodig en gaat het vanzelf over.

 

Rond het vijfde jaar zijn de meeste kinderen wel zindelijk. Duurt het bij uw kind toch wat langer, en heeft uw kind echt last van het bedplassen (zoals een gevoel van schaamte), kijk dan eens naar de mogelijkheden die bedplassen kunnen voorkomen.

Kan het bedplassen worden veroorzaakt door psychische problemen van mijn kind?

Dit wordt vaak gedacht, maar is gelukkig slechts zelden het geval. De verwarring hierover komt doordat bedplassen juist psychische problemen kan veroorzaken.

 

Zo kunnen kinderen zich schamen voor hun bedplassen. Ze gaan liever niet naar slaapfeestjes en op schoolkamp, bang voor de reacties van de andere kinderen. En dat is zonde, want er zijn genoeg dingen die u kunt doen om die angst bij uw kind weg te nemen en hem of haar een leuke logeerpartij te bezorgen.

De behandeling

Gaat het bedplassen niet weer verder als ik stop met de behandeling?

Het is niet ongebruikelijk dat een kind, nadat het gestopt is met een behandeling en volledig zindelijk lijkt te zijn, na enige tijd toch weer in het oude patroon valt. Dat is niet iets om u zorgen over te maken. Overleg met uw huisarts wat u het beste kan doen: enige tijd wachten en de eerder gebruikte aanpak herhalen of een andere methode proberen.

 

Er wordt ook vaak voor een combinatie van methoden gekozen. Bijvoorbeeld een plaswekker samen met Minrin Melt smelttabletten die de aanmaak van plas verminderen. Op een gegeven moment normaliseert de urineproductie tijdens de slaap en blijft uw kind ’s nachts zindelijk.

Waar moet ik beginnen met het behandelen van bedplassen?

Er zijn verschillende methodes en hulpmiddelen om het bedplassen van uw kind te stoppen. Overleg met uw huisarts welke manier het beste past bij u en uw kind.

 

Met medicijnen gaat u het bedplassen onmiddellijk tegen, wat kan helpen om het zelfvertrouwen van uw kind snel te herstellen. Plaswekker en plaskalender zijn veelal effectief als u het langere tijd consequent volhoudt en goed gemotiveerd bent. Combinaties van behandelmethoden versterken elkaars effect.

Droog blijven

Zijn er boeken over bedplassen die ik samen met mijn kind kan lezen?

Voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar is het voorleesboek Niet de enige van André Nuyens een aanrader. Jongere kinderen (vanaf 6 jaar) kunnen aan de slag met het zelfhulpboek van Zwaan Mulder & Marianne Vijverberg: Bedplassen. Daar wil je van af! Zo kunnen ze zelf lezen over bedplassen en leren wat ze er tegen kunnen doen.