Oorzaken bedplassen

De oorzaak van bedplassen, ook wel enuresis nocturna, is niet altijd makkelijk aan te wijzen. Het kan zijn dat de blaas van uw kind minder groot en rekbaar is, waardoor hij of zij sneller moet plassen. Een van de meest voorkomende oorzaken van bedplassen is een overmatige productie van urine.

Normaal gesproken regelt het lichaamseigen antidiuretisch hormoon (ADH) de urineproductie in het lichaam. Onderzoek heeft aangetoond dat deze stof ‘s nachts vaak minder sterk aanwezig is bij kinderen die in bed plassen. Daardoor wordt meer urine gemaakt dan normaal. Daarnaast speelt altijd mee dat kinderen die in bed plassen niet wakker worden door het gevoel van een volle blaas.

Lichamelijke problemen, zoals urinewegontsteking of nier- en urineafwijkingen, zijn zelden de oorzaak van bedplassen. Erfelijkheid kan wel een rol spelen. Heeft een van de ouders vroeger lange tijd in bed geplast, dan is de kans groot dat het kind dit ook doet.

Vaak wordt gedacht dat kinderen die in bed plassen zo diep slapen, dat ze niet op tijd wakker worden om naar de wc te gaan. Dit is niet juist. Bedplassers slapen net zo diep als mensen die het ’s nachts wel droog houden. Ook emotionele en psychische problemen zijn geen veroorzakers van bedplassen. Het komt juist eerder voor dat bedplassen deze problemen veroorzaakt.