Bedplassen tijdens het logeren

Bedplassen kan iets leuks als logeren bij opa en oma of een vriendje of vriendinnetje in de weg staan. Kinderen kunnen zich ervoor schamen of zijn bang voor de reacties. Het zou zonde zijn als u en uw kind zich hierdoor laten tegenhouden.

Er zijn gelukkig genoeg mogelijkheden die een logeerpartij leuk en mogelijk maken. Het belangrijkste is om er met uw kind en diegene bij wie hij of zij blijft slapen erover te praten.

Maak afspraken over de dingen die voor uw kind werken. Zo helpt het bij sommige kinderen als ze ’s avonds nog een keer wakker worden gemaakt om te plassen. Hetzelfde geldt voor ’s ochtends vroeg naar de wc gaan.

Kinderen die bedplassen kunnen zich ervoor schamen en bang zijn voor de reacties erop. Zeker als ze niet in hun eigen vertrouwde omgeving slapen. Het kan helpen om uw kind een eigen slaapzak en/of slaapmatje mee te geven. Op deze manier zijn het de eigen spullen die nat worden en voelen kinderen zich wat minder bezwaard als het ’s nachts fout gaat.

U kunt uw kind ook luierbroekjes meegeven. Tegenwoordig hebben deze meer weg van gewone onderbroeken dan van echte luiers. Wees met het gebruik hiervan in de thuissituatie echter terughoudend als uw kind 6 jaar of ouder is. Op die leeftijd kan een kind ’s nachts beter geen luiers meer dragen. Het kind met luier zal bedplassen als iets vanzelfsprekends ervaren en komt er moeilijker van af.  Een andere mogelijkheid is gebruik van medicatie. Hiermee wordt overmatige urineproductie tegen gegaan.